(advertentie) sourcesense
Livre
Home
Kennis
DOCUMENTEN
Archief
NIEUWSBRIEF
LIVRE MAGAZINE
PRAKTIJKVOORBEELDEN
KLASSIEKERS
COLUMNS
OPEN ONTWIKKELINGEN
TIPS EN TRUCS
Einde Livre sticky

Deze website wordt - sinds 29 mei 2009 - niet meer geactualiseerd.

 

Reageren op artikelen of berichten is niet meer mogelijk.

Bestanden delen tussen Ubuntu en Windows computers PDF Afdrukken E-mail
zaterdag, 27 september 2008 - 05:46
UbuntuHeb je als gebruiker van een Ubuntu Linux computer ook mogelijkheden om bestanden te delen met Windows clients in een netwerk omgeving? Jos Herni geeft in deze Tips en Trucs een antwoord.

door Jos Herni

 

SAMBA

Windows gebruikers kunnen onderling bestanden uitwisselen dankzij het Server Message Blocks (SMB) protocol. Denk dan aan het delen (sharen) van mappen en bestanden. Maar gelukkig is daar ook een opensource variatie op gemaakt die naadloos kan samenwerken met die Windows gebruikers: Samba-server. De mogelijkheden van Samba-server zijn zeer uitgebreid. Zo kan je b.v. Samba integreren in Active Directory. Op oudere systemen kan je Samba server zelfs inzetten als Primary Domain Controller (PDC). Maar die mogelijkheden laten we hier verder onbesproken.

Laten we gewoon eens kijken hoe de samenwerking kan verlopen tussen Ubuntu Linux  en een Windows computer. Bedenk wel dat Samba-server met name is bedoeld om in een (Windows) omgeving ingezet te worden als fileserver. Dan heb je b.v. geen grafische interface (zoals Gnome, KDE of XFCE) op die server draaien. Deze handleiding laat de eerste grondbeginselen zien vanuit een desktop situatie. Het is zeker geen handleiding om een fileserver mee op te zetten.

Met die woorden in ons achterhoofd gaan we er vanuit dat de Windows computer een of meerdere mappen heeft gedeeld. Natuurlijk heb je ook als gebruiker toegang tot die Windows computer. Daarnaast heb je een account (met sudo rechten) op de Ubuntu computer staan. Zijn er meer mensen in je netwerk met een Windows machine dan maak je voor die mensen (eventueel) ook een account aan op je Ubuntu computer (Menu, Systeem, Beheer, Gebruikers en Groepen) zodat ze daar ook een eigen /home/gebruikers map verkrijgen.

Browsen vanuit Nautilus

De eerste stap is dan om vanuit je (Ubuntu) Linux desktop naar gedeelde mappen van een Windows machine te browsen. Dat gaat gelukkig heel eenvoudig. Standaard is namelijk het programma smbclient onder Ubuntu al geïnstalleerd. Daarmee zou je ongehinderd vanuit Nautilus naar een Windows share moeten kunnen browsen.

Ga daarvoor naar het menu en klik vervolgens op "Locaties". Klik daar op de keuze "Netwerk" en dan is het verder een kwestie van klikken en aanmelden om naar die gedeelde mappen te kunnen browsen. Hou wel rekening met een kleine vertraging want het kan even duren voor e.e.a. zich presenteert.

Hoe simpel dit ook lijkt te gaan, voor veel mensen is dit scenario toch niet uit te voeren. Dat gaat dan met name op voor gebruikers die Firestarter hebben geïnstalleerd op hun Ubuntu desktop. Firestarter is een frontend voor je firewall. Vanaf het moment dat je Firestarter hebt geïnstalleerd is het niet meer mogelijk om de gedeelde mappen op die Windows computer te benaderen. Gelukkig is dat snel op te lossen.

Open Firestarter en voer in het tabblad "Beleid" het ip adres (of de hostnaam) in van de Windows computer die je wenst te benaderen. Dat IP adres is te verkrijgen vanuit Windows.


digiplace-270908-1

Je kan overigens wel zonder die aanpassing vanuit de locatiebar in Nautilus toegang verkrijgen tot die Windows computer. Tik maar eens in:

smb://gebruiker@ipadresvandewindowscomputer

digiplace-270908-2
Het is dus nu mogelijk om vanuit Linux naar Windows shares te browsen. Maar omgekeerd moet dat natuurlijk ook lukken.

Als eerste installeren we Samba (en smbfs).

sudo apt-get install samba smbfs

Vervolgens gaan we Samba configureren. De configuratie bevindt zich in /etc/samba/smb.conf. Open (als root) smb.conf in een texteditor met het volgende terminal commando:

sudo gedit /etc/samba/smb.conf

Met dat commando open je de tekst-editor "Gedit" en die heeft meteen het bestand smb.conf vanuit de map /etc/samba voor je geopend.

Zoek in de tekst dan naar dit gedeelte:

#======================= Global Settings =======================

[global]

## Browsing/Identification ###

# Change this to the workgroup/NT-domain name your Samba server will part of
   workgroup = WERKGROEP

Het gaat dan natuurlijk om die laatste regel. Verander WERKGROEP als er in Windows een andere naam wordt gebruikt. Een Engelstalige versie van Windows heeft standaard daar b.v. WORKGROUP staan.  

Zoek vervolgens naar

#======================= Share Definitions =======================

# Un-comment the following (and tweak the other settings below to suit)
# to enable the default home directory shares.  This will share each
# user's home directory as \\server\username

en haal daaronder vervolgens de ; weg die voor die regels staan en verander de regel browsable = yes in browsable = no zodat het er uit komt te zien zoals hieronder staat vermeld:

[homes]
comment = Home Directories
browseable = no

in het volgende onderdeel zie je staan:

# By default, the home directories are exported read-only. Change the
# next parameter to 'no' if you want to be able to write to them.
read only = yes

Verander daar de read only = yes ook in read only = no en haal de ; weg die voor die regel staat vermeld.

Wat heb je nu hier gedaan?

"browseable = no" zorgt ervoor dat de home directory alleen voor de eigenaar zichtbaar is, en "read only = no" zorgt er vanzelfsprekend voor dat de directory schrijfbaar is. Mocht je dat gelet op jouw situatie op de werkplek anders willen dan verander je no in yes.

Herlaadt vervolgens Samba met de nieuwe configuratie file door in een terminal het volgende commando in te tikken:

sudo /etc/init.d/samba force-reload

Je bent nu in principe klaar met het installeren van Samba. Nu moet je de Windows gebruikers nog toegang geven tot samba zodat ze van hun shares gebruik kunnen maken.

Samba zorgt er standaard voor dat de gebruiker die inlogt ook naar de  betreffende home directory gestuurd wordt. Dus als je nu als gebruiker 'jos' in zou loggen, probeert Samba je de directory /home/jos voor te schotelen. Standaard legt Samba echter niet de koppeling tussen Samba gebruikers en de gebruikers op je linux pc (zoals die in /etc/passwd staan). Hiervoor moet je nog even de gebruikers toevoegen aan Samba.

sudo smbpasswd -a <gebruikersnaam> dus dat zou in het geval van jos worden:

sudo smbpasswd -a jos

Vul vervolgens het wachtwoord in waar naar gevraagd wordt. Het is het handigst om de gebruiker op zowel je linux machine, als in Samba en op je Windows machine exact dezelfde namen en wachtwoorden te geven.

Nu alles geïnstalleerd en geconfigureerd is, is het mogelijk om vanaf de Windows computer de share op Linux te benaderen. Open bijvoorbeeld in de verkenner:

\\<servernaam>\<gebruikersnaam>

In mijn geval is dat bijvoorbeeld \\digiplace\jos. Als het goed is zie je nu de files die in je home directory staan.

Mogelijk moet je eerst Windows herstarten. Ga dan in Windows naar je startknop, kies voor "mijn netwerklocaties" en dan zal je vanzelf wel zien dat er een icoon bij is geplaatst die verwijst naar je eigen thuismap op je Linux desktop.

Mocht het nog steeds niet lukken dan zou de firewall op je Ubuntu desktop weer problemen kunnen opleveren. Als die firewall actief is (en dat is hij ook als je het programma niet zichtbaar ziet staan in je paneel) dan moet je ervoor zorgen dat de poorten openstaan voor die bewuste samba configuratie.

digiplace-270908-3
 
Tot slot vermeld ik nogmaals dat dit maar een heel klein onderdeel beslaat van de mogelijkheden die Samba-server heeft bieden. Het configureren van /etc/samba/smb.conf is ook maar beperkt doorgevoerd. Er zijn daarnaast overigens nogal wat mogelijkheden om het ook anders te doen.

Je kan b.v. in Synaptic eens zoeken naar system-config-samba en dat programma installeren. Als je daarna Ubuntu herstart zal je zien dat een rechtermuisklik op een door jou benaderbare map (dus geen systeemmap) met een simpele klik is te delen met Windows gebruikers. Dat kan handig zijn als je b.v. een map op een andere locatie als /Home/gebruiker wenst te delen

En dan hebben we ook nog mogelijkheden als SWAT onbesproken gelaten. Daarmee kan je de (kale) Samba file server benaderen vanaf een andere machine middels een webbrowser. Dat is een stuk handiger als je niet in een kale shell wenst te werken.

Er zijn ook mogelijkheden onbesproken gebleven om shares automatisch te mounten. Gelukkig staat er een zeer leerzaam artikel van Stefan Borsje (developer en mogelijk ook bekend als presentator van N3rd.tv op Digiplace. Zijn bijdrage op Digiplace is ook hier gebruikt om een en ander inzichtelijk te maken. 
 
Wat is Livre?

Livre (2005-2009) was een nieuws- en kennisportal. Doel van Livre was het ontwikkelen en delen van kennis op het gebied van digitale duurzaamheid.

Meeste comments

Indien niet expliciet anders vermeld, valt de content van deze website onder de Creative Commons-Naamsvermelding-Gelijkdelen-licentie (CC-BY-SA)
Ontwerp en realisatie: WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals. Powered by Joomla!
Deze site is in de afgelopen jaren mede mogelijk gemaakt door Net Ground - Specialist in webhosting en domeinregistratie.
De nieuws- en kennisportal Livre was een initiatief van Stichting Livre
Livre Open Source Software & Open Standaarden