(advertentie) sourcesense
Livre
Home
Kennis
DOCUMENTEN
Archief
NIEUWSBRIEF
LIVRE MAGAZINE
PRAKTIJKVOORBEELDEN
KLASSIEKERS
COLUMNS
OPEN ONTWIKKELINGEN
TIPS EN TRUCS
Einde Livre sticky

Deze website wordt - sinds 29 mei 2009 - niet meer geactualiseerd.

 

Reageren op artikelen of berichten is niet meer mogelijk.

Open Ontwikkelingen, nr. 19 - week 22 PDF Afdrukken E-mail
zondag, 8 juni 2008 - 18:57
Open Ontwikkelingen Wat is nu eigenlijk kwaliteit? Wanneer is de ene Linux distributie beter dan een andere distributie? Wanneer is een gesloten programma van een hogere kwaliteit dan een open source programma? Kwaliteit is een norm, een standaard die ergens wordt afgesproken en die door de rest van ons als zodanig wordt geaccepteerd. Zonder een dergelijke standaard is er vrij spel voor propaganda, marketingtrucs en gemanipuleerde 'onderzoeksresulaten' die vervolgens als feiten de wereld in worden gestuurd.

door Jan Stedehouder

 

Markt en marketing
Het scherpst van de snede is soms nog niet scherp genoeg in de strijd om marktaandelen en de gunst van potentiële klanten. Linux, open standaarden en open source software worden nu ook ook volop ingezet in die strijd. Het toegekend krijgen van prijzen is dan mooi meegenomen. Red Hat kreeg deze week een prijs van Channel Insider, namelijk die voor het beste besturingssysteem voor de server. Channel Insider ondervroeg hiervoor IT dienstverleners (VARs, Value Added Resellers) die verschillende markten bedienen. De tweede en derde plaats waren voor Solaris 10 van Sun Microsystems en de SUSE Linux Enterprise Server 10 SP1 van Novell.

Novell wordt door een deel van open source gemeenschap met een zeker wantrouwen bekeken. De samenwerkingsovereenkomst met Microsoft blijft een heet hangijzer. Het nieuwe marketinginitiatief van de twee bedrijven draagt zeker niet bij tot een meer positieve beeldvorming.  De "Interoperability" campagne moet bedrijven die de inzet van Linux overwegen overtuigen dat alleen de combo Microsoft-Novell de juiste diensten kan leveren. De argumenten zijn -op zijn zachtst gezegd- tendentieus te noemen.

Zo wordt SUSE Linux Enterprise in de markt gezet als de enige distributie die door Microsoft en SAP wordt aanbevolen. Volgens mij heeft Homer Simpson daar een kort commentaar bij bedacht (dûh!).  Het vergelijkende overzicht van Linux met betaalde ondersteuning (SUSE en -nou goed dan- Red Hat Enterprise) en onbetaalde ondersteuning is simpelweg ver bezijden de waarheid. Microsoft en Novell zeggen klip en klaar dat je als bedrijf aan de goden bent overgeleverd als je niet voor SUSE Linux kiest. Je hebt anders geen veiligheid, geen updates en geen onderhoud van de distributie. Pure onzin.

De strijd om de gunst van de Linux gebruiker
Tussen Ubuntu en PCLinuxOS wordt een wat vriendelijker strijd 'uitgevochten'. Ubuntu Linux stond vrij lang op de eerste plaats van de Distrowatch ranglijst. Distrowatch zelf stelt herhaaldelijk dat de ranglijst niet serieus genomen moet worden. Het zegt uitsluitend iets over de distributie die door bezoekers van de site het meest wordt opgezocht. Maar goed, het was voor de Ubuntu gemeenschap toch even slikken toen vorig jaar PCLinuxOS, een op Mandriva gebaseerde distributie, het stokje overnam.

De twee distributies ontwikkelen zich langs soortgelijke lijnen. Ze mikken beide op beginnende overstappers, ze proberen de eerste ervaring met en het dagelijks gebruik van Linux zo aangenaam en zo makkelijk mogelijk te maken, ze vormen beiden de kern van een kleine collectie afgeleide versies, ze kunnen leunen op (soms wat al te) enthousiaste aanhangers en ze hebben beide een digitaal tijdschrift dat regelmatig verschijnt.

Full Circle, het onafhankelijke maandblad van de Ubuntu gemeenschap, staat in het recente nummer stil bij de vrijgave van Ubuntu 8.04 en geeft tips voor het organiseren van promotiebijeenkomsten. De lezers krijgen nadere informatie over het opzetten van een server (les 5), het werken met het fotobewerkingsprogramma GIMP (les 2), het tv kijken onder Ubuntu en het maken van backups via e-mail.

PCLOS Magazine
is een combinatie van getuigenissen en lessen. De getuigenissen hebben het karakter van "o, ik ben zo blij met PCLinuxOS" met hier en daar een sneer richting "die andere distributies". De andere artikelen bevatten interessante informatie voor beginnende gebruiker met lessen die voor meer gevorderde gebruikers zo vanzelfsprekend lijken (beheerdersrechten, bestandssysteem, werken met de bestandsbeheerder) plus een overzicht van handige diensten die door Google worden aangeboden.

"Objectief" onderzoek naar piraterij
Het uitwisselen van bestanden via het internet kan niet op groot enthousiasme rekenen bij verschillende rechtenhouders. Het zure rapport van de NVPI eerder deze week was daar weer een voorbeeld van. Misschien moet men het advies van Arjen Kamphuis eens opvolgen en het boek 'Little Brother' van Cory Doctorow gaan lezen. In de inleiding van het boek maakt Doctorow duidelijk waarom hij gebruik maakt van een Creative Commons-licentie en geen problemen heeft met het verspreiden van kopieën. In de kern komt het argument hier op neer: fans kopen uiteindelijk toch het boek, de cd of de film wel, anderen kunnen fans worden als ze eerst gratis hebben mogen proeven.

Dit verhindert Brein niet om de ogen te richten op Mininova, een van de grotere sites voor de uitwisseling van bittorrent bestanden. Het is wel te hopen dat zich niet laten inspireren door de acties tegen die andere grote website, The Pirate Bay. Deze week heeft Warner Bros. (filmmaatschappij en een van de aanklagers van de The Pirate Bay) toegegeven dat zij de hoofdonderzoeker van politie, Jim Keyzer, inderdaad in dienst heeft gehad terwijl hij voor het openbaar ministerie het onderzoek tegen de site uitvoerde. In een eerder stadium ontkende Warner Bros. nog dat Keyzer bij hen in dienst was ten tijd van het onderzoek. 

De staf van de The Pirate Bay heeft ondertussen een klacht wegens corruptie tegen Keyzer ingediend.

Successen
Scott Morris heeft een overzicht samengesteld van landen en organisaties die bezig zijn met een migratie naar Linux. De lijst is indrukwekkend, maar moet meer als een impressie worden gezien dan als een concreet overzicht. Als er maar ergens een berichtje is verschenen waarin een land of organisatie in verband met open source is genoemd, staat het al in de lijst.

Toch is het interessant om te zien dat overheden, onderdelen van het Amerikaanse leger, financiële instellingen, onderwijsorganisaties en grote commerciële bedrijven Linux en open source beschouwen als een realistische optie voor dagelijks gebruik. Misschien is het een idee om een overzicht te maken van reële casussen met snelkoppelingen naar beleidsdocumenten, met inzicht in de reële budgetten, de status van migratietrajecten en ervaringen van reële knelpunten en oplossingen.

Wat is nu kwaliteit?
Deze week werd versie 1.0 van de Phoronix Test Suite vrijgegeven. Deze suite is bedoeld om de prestaties van hardware onder Linux te meten en onderling vergelijkbaar te maken. Michael Larabel van Phoronix Media denkt dat het nu ook de tijd is voor een solide testomgeving.

"De situatie rond Linux is de afgelopen jaren veranderd. Voor een groot deel is er voldoende hardware te vinden die geschikt is voor Linux. De volgende stap is het verbeteren van de drivers en de prestaties van de hardware in samenwerking met de software. De Phoronix Test Suite wil een bijdrage leveren door een testomgeving te bieden met gestandaardiseerde en reproduceerbare resultaten".
Ik kan deze ontwikkeling alleen maar aanmoedigen. Hoe meer objectieve kwaliteitscriteria we hebben rond Linux en vrije en open source software, des te sneller zijn we af van vage marketingcampagnes en onzinverhalen.
 
Wat is Livre?

Livre (2005-2009) was een nieuws- en kennisportal. Doel van Livre was het ontwikkelen en delen van kennis op het gebied van digitale duurzaamheid.

Meeste comments

Indien niet expliciet anders vermeld, valt de content van deze website onder de Creative Commons-Naamsvermelding-Gelijkdelen-licentie (CC-BY-SA)
Ontwerp en realisatie: WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals. Powered by Joomla!
Deze site is in de afgelopen jaren mede mogelijk gemaakt door Net Ground - Specialist in webhosting en domeinregistratie.
De nieuws- en kennisportal Livre was een initiatief van Stichting Livre
Livre Open Source Software & Open Standaarden