(advertentie) sourcesense
Livre
Home
Kennis
DOCUMENTEN
Archief
NIEUWSBRIEF
LIVRE MAGAZINE
PRAKTIJKVOORBEELDEN
KLASSIEKERS
COLUMNS
OPEN ONTWIKKELINGEN
TIPS EN TRUCS
Einde Livre sticky

Deze website wordt - sinds 29 mei 2009 - niet meer geactualiseerd.

 

Reageren op artikelen of berichten is niet meer mogelijk.

Open Ontwikkelingen, nr. 14 - week 17 PDF Afdrukken E-mail
zondag, 27 april 2008 - 15:22

Open Ontwikkelingen Nee, we gaan het in deze Open Ontwikkelingen niet over Ubuntu hebben met uitzondering van het mooie voorbeeld van het openbaar onderwijs in Genève. In de wereldwijde berichtgeving komen keer op keer prachtige verhalen voorbij van grootschalige migraties bij de overheid en in het onderwijs. En wat doen we in Nederland? We organiseren nog maar eens een praatsessie. Mooie woorden, mooie intenties en een nieuwe programmamanager. Het is te hopen dat de nieuwe nadruk op openheid, onderzoek en dialoog uiteindelijk niet een moeras van rottende intenties en beleidsvoornemens gaat veroorzaken. Een goed Rotterdams gezegde is nog altijd: "Geen woorden, maar daden". Helaas vinden we die daden vooral in de landen om ons heen.

door Jan Stedehouder

 

Scholen in Genève gaan over op open oplossingen
De scholen van het openbaar onderwijs in Genève zullen na de zomervakantie beginnen met drie projecten met open oplossingen. Het Candolle College stapt volledig over op Ubuntu. De docenten krijgen OpenOffice.org in plaats van Microsoft Office. De besturen van het basisonderwijs zullen ook overstappen op OpenOffice.org. Het vervangen van Microsoft Office levert een besparing op van 186.000 euro. Het overstappen naar een complete open source desktop brengt de kosten voor IT met eenderde omlaag.

De komende drie jaar wordt het aantal scholen dat Ubuntu gebruikt stap voor stap vergroot. Alle leerkrachten krijgen een laptop met Ubuntu. In de tussentijd worden de computers zodanig ingericht dat zowel Windows als Ubuntu opgestart kunnen worden. Stap voor stap vervangt de IT afdeling de bestaande programma's door open alternatieven. Uiteraard wordt voor de nodige training gezorgd.

Zürich is 24 mei gaststad voor een conferentie over het gebruik van open source software in het onderwijs. De conferentie wordt georganiseerd door OSS an Schulen.

München en Berlijn trekken samen op
München en Berlijn gaan meer samenwerken bij de invoering van open oplossingen in beide steden. De afgelopen week hebben IT-ers de strategie, het gebruik van Linux en van OpenOffice.org in kaart gebracht. De komende maanden gaan werkgroepen aan de slag om concrete projecten en producten uit te werken.

Internationale Dag van het Intellectuele Eigendom, wanneer eigenlijk?
De inspanningen van BREIN, de belangenbehartiger van de auteursrechtenindustrie, om het aanbieden van beschermde werken tegen te gaan hebben 24 april geleid tot het uit de lucht van 24 sites uit India die in Nederland werden gehost. Voor BREIN was 24 april de Internationale Dag van het Intellectuele Eigendom en dit leek een mooi verjaardagscadeau. Gek genoeg denkt de WIPO, de wereldorganisatie voor intellectueel eigendom, dat 26 april de juiste dag is. Verwarrend allemaal, dat intellectuele eigendom.

Tussen de private en publieke sector
Vorige week maakte The Pirate Bay (TPB) bekend dat een van de onderzoekers van het openbaar ministerie in de zaak tegen TPB, Jim Keyzer, in dienst was van Warner Bros. Deze week werd duidelijk dat Keyzer voor een periode van zes maanden in dienst is getreden bij Warner en daarna weer terug gaat naar zijn oude stek. De openbaar aanklager Hakan Roswall ziet dit niet als problematisch, integendeel: "Het feit dat de politieagent bij Warner heeft gewerkt moet positief worden bezien. Het vergroot zijn waarde in zaken rond bestandsuitwisseling".

Krachtige modernisering van de Auteurswet van 1912
Paul Keller brengt ons op de hoogte van een 'krachtige' modernisering van de Auteurswet van 1912.

Ik heb in het verleden wel eens geroepen dat de Auteurswet van 1912 niet meer aan de eisen van het internet tijdperk voldoet (hoe kan iets dat voor de invoering van radio en televisie is opgesteld deugen om de eigendomsverhoudingen ten opzichte van informatie in het digitale tijdperk te bepalen?).
Het probleem is nu opgelost. De toevoeging 'van 1912' is uit de titel geschrapt. Zo zien we het graag: duidelijke maatregelen om de kritiek de wind uit de zeilen te nemen.

Het einde van bloggen in zicht
Dat is de mening van Jonathan Schwartz, de grote man van Sun Microsystems. Het zal binnenkort zo gebruikelijk zijn voor bedrijven om weblogs te gebruiken als communicatiemiddel dat het begrip 'bloggen' overbodig wordt. 'Vrije software en vrije ideeën zijn het beste middel om de markt te bereiken', zo stelt Schwartz.

Twitter en serieuze journalistiek
Een ander communicatiemiddel dat serieus genomen lijkt te gaan worden is Twitter. ReadWriteWeb laat zien hoe de verslaggevers gebruik maken van Twitter. Zo is het behulpzaam geweest om belangrijk nieuws snel te verspreiden (bijvoorbeeld aardbevingen in Mexico, Japan en China), is het gebruikt om interviews af te nemen, geven lezers feedback over de kwaliteit van de artikelen en wordt het gebruikt om nieuwe artikelen op de site bekend te maken met meer bezoekers als resultaat. En dat alles binnen de begrenzing van 140 tekens per bericht.

De open source banenmarkt
De arbeidsmarkt voor IT-ers schijnt weer behoorlijk overspannen te raken en bedrijven geven signalen af dat het moeilijk is aan het juiste personeel te komen. Amanda McPherson van de Linux Foundation schijnt het toch nodig te vinden om ontwikkelaars met ambities van de nodige tips te voorzien. Actieve deelname in een open source project kan een prima manier zijn om als ontwikkelaar op te vallen en de persoonlijke groei op de arbeidsmarkt minder af te laten hangen van de goede wil van de huidige werkgever (en zijn bereidheid om jou de eer te gunnen voor het harde werk). Esther Schindler, redacteur van CIO Magazine, ziet dit als een prima mogelijkheid voor vrouwen om zichzelf en hun ontwikkelvaardigheden meer te profileren. Schindler dringt er bij haar seksegenoten op aan wat meer werk te maken van open source projecten, want vrouwelijke ontwikkelaars schijnen minder geneigd te zijn zich hiervoor in te zetten dan mannen.

Europa maakt meer gebruik van Firefox
De XiTi monitor laat zien dat het gebruik van de Firefox webbrowser in het eerste kwartaal van 2008 is toegenomen van 28% naar 28,8%. Het aandeel van Internet Explorer daalde van 66,1% naar 65,0%. Opera en Safari stegen met respectievelijk 0,1 en 0,2%.

De ranglijst van individuele landen wordt aangevoerd door Finland (45,9%), Polen (44,0%), Slovenië (43,7%), Slowakije (42,7%) en Hongarije (41,4%). Nederland bungelt beschamend in de onderste regionen van de ranglijst met 16,4%, net boven de Oekraïne (15,2%). Het gebruik van Firefox is in Nederland wel toegenomen (was 15,9%). Dit lijkt me een mooie klus voor Ineke Schop, de nieuwe programmamanager van het bureau NOiV. 10% er bij in het eerste jaar?
 
Wat is Livre?

Livre (2005-2009) was een nieuws- en kennisportal. Doel van Livre was het ontwikkelen en delen van kennis op het gebied van digitale duurzaamheid.

Meeste comments

Indien niet expliciet anders vermeld, valt de content van deze website onder de Creative Commons-Naamsvermelding-Gelijkdelen-licentie (CC-BY-SA)
Ontwerp en realisatie: WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals. Powered by Joomla!
Deze site is in de afgelopen jaren mede mogelijk gemaakt door Net Ground - Specialist in webhosting en domeinregistratie.
De nieuws- en kennisportal Livre was een initiatief van Stichting Livre
Livre Open Source Software & Open Standaarden