(advertentie) sourcesense
Livre
Home
Kennis
DOCUMENTEN
Archief
NIEUWSBRIEF
LIVRE MAGAZINE
PRAKTIJKVOORBEELDEN
KLASSIEKERS
COLUMNS
OPEN ONTWIKKELINGEN
TIPS EN TRUCS
Einde Livre sticky

Deze website wordt - sinds 29 mei 2009 - niet meer geactualiseerd.

 

Reageren op artikelen of berichten is niet meer mogelijk.

Open Ontwikkelingen, nr. 13 - week 16 PDF Afdrukken E-mail
zondag, 20 april 2008 - 10:50
Open Ontwikkelingen "Beeldvorming" is het centrale thema van de Open Ontwikkelingen van deze week. De vrijgave van een nieuwe versie van Ubuntu Linux later deze week heeft weer heel wat schrijvers geïnspireerd. Canonical komt met een nieuwe cursus voor eindgebruikers, maar Jeremiah Gray heeft een goedkoper alternatief beschikbaar. De jongens van The Pirate Bay hebben een volle agenda afgewerkt.

Door Jan Stedehouder

Piraten op oorlogspad
The Pirate Bay (TPB), de Zweedse bittorrentsite, ligt onder vuur van het Zweedse openbaar ministerie wegens schendingen van het auteursrecht. Op 18 april bracht de organisatie het bericht naar buiten dat een van de onderzoekers namens het OM, Jim Keyzer, sinds 16 maart in dienst is van Warner Bros. Dit bedrijf is een van de klagers in de zaak tegen The Pirate Bay, hetgeen bij de aangeklaagden vraagtekens oproept over de onafhankelijkheid van het lopende onderzoek.

De Zweedse piraten gaan ondertussen rustig door met het uitbouwen van hun netwerk van activiteiten. Afgelopen week werd Baywords gelanceerd, een nieuwe dienst voor weblogs. Baywords moet een thuishaven worden voor bloggers wier websites worden afgesloten vanwege de ideeën en gedachten die zij presenteren. Volgens Brokep, een van de leidende figuren van The Pirate Bay, komt dat iets te vaak voor.  Naast Baywords is TPB al verantwoordelijk voor Bayimg, een site voor het hosten van afbeeldingen.

In Denemarken is de site in de tegenaanval gegaan. The Pirate Bay (TPB) eist een schadevergoeding van de IFPI, de vertegenwoordiger van de internationale muziekindustrie, vanwege het onrechtmatig blokkeren van dataverkeer door de Deense internetaanbieder Tele2. De uitspraak van de Deense rechter op dit punt, waar al beroep tegen aan is getekend, is naar de mening van TPB niet in overeenstemming met het Europees recht. TPB wil de kosten van de tijdelijke oplossing, de site The Jesper Bay, verhalen op de IFPI.

De IFPI moest ook even een tegenslag verwerken. De hip-hopper Max Peezay wordt door de IFPI genoemd in de zaak tegen TPB, maar die is daar niet blij mee. Hij heeft daar geen toestemming voor gegeven, de IFPI beheert de rechten over zijn muziek niet en hij is zelfs pro-bestandsuitwisseling.

Hoe krijgen we nieuwe gebruikers naar Linux?
"Met een strip", is het antwoord van Jeremiah Gray. De strip Hackett and Blankwell wil nieuwe gebruikers op een grafische manier introduceren in de wereld van Ubuntu Linux.  De eerste aflevering trekt stevig van leer gezien de lijst van onderwerpen die wordt behandeld. De nieuwe strip kost 17,99 dollar, exclusief verzendkosten.

Een andere mogelijkheid is het verbeteren van de beeldvorming. NLnet heeft de ontwikkeling van een nieuw logo voor KOffice 2.0 financieel mogelijk gemaakt. Het resultaat mag er zijn. Onder de motorkap wordt gewerkt aan de verbetering van de ondersteuning van het OpenDocument bestandsformaat.

Ubuntu
Het is bijna onvermijdelijk. De vrijgave van een nieuwe Ubuntu Linux distributie wordt omgeven door heel wat ruis in de digitale wereld. De Nederlandstalige Ubuntugemeenschappen zijn volop bezig met de organisatie van hun Ubuntu Release Parties. Onze Zuiderburen komen op 3 mei samen in Herk-de-Stad. Op 17 mei volgt de tweede release party in Amsterdam.

Canonical, het bedrijf achter het Ubuntu Linux besturingssysteem, heeft het Ubuntu Desktop Trainingsprogramma in de markt gezet. De online cursus kost 100 dollar (net geen 80 euro) en omvat een kennismaking met Ubuntu, de gedachte achter open source, een introductie in de meegeleverde applicaties, de informatiebronnen die voor gebruikers beschikbaar zijn en het installeren van Ubuntu.

Met hulp van Nokia wordt gewerkt aan een Ubuntu versie voor de ARM architectuur. De eerste stabiele versie, onder de naam Frisky Firedrake, is klaar. Het installeren op een van de ondersteunde apparaten van Nokia is nog wel een klusje voor de techneuten, maar dat zal ongetwijfeld worden verbeterd.

 

Zou reclame niet helpen? 

Dell wist deze week te melden tevreden te zijn met de verkoop van computers met Ubuntu Linux voorgeïnstalleerd. Harde cijfers worden niet gegeven (zelfs geen zachte cijfers). Reclame voor het product wordt niet gemaakt, maar in de week voor de vrijgave van Ubuntu 8.04 is zo'n berichtje wel makkelijk scoren voor Dell.

 

Red Hat lijkt geen haast te maken met het in de markt zetten van een consumenten desktop. Het bedrijf ziet meer kansen in de zakelijke markt. Eindgebruikers kunnen altijd nog terecht bij Fedora Linux, maar voor een grootschalige overstap door eindgebruikers is de tijd niet rijp. De alternatieven (verschillende Linux desktops) zijn wel beschikbaar, maar die liggen niet binnen het blikveld van de gebruikers. Of dat zal veranderen met de huidige houding ten aanzien van reclame en marketing is natuurlijk maar de vraag.

Tristan Rhodes probeert Red Hat van gedachten te doen veranderen. Hij trekt de vergelijking met NetWare, het  besturingssysteem voor servers van Novell. Volgens Rhodes verloor NetWare de markt door niet snel genoeg zichtbaar te zijn op de desktops. Microsoft wist haar dominante positie op de desktop in te zetten voor een groei aan de serverkant. Rhodes erkent dat het geld vooral wordt verdiend op de markt voor servers, maar zonder een goede aanwezigheid op de desktop gaat dat niet lukken. Ubuntu is -naar zijn mening- beter gepositioneerd.

 
Wat is Livre?

Livre (2005-2009) was een nieuws- en kennisportal. Doel van Livre was het ontwikkelen en delen van kennis op het gebied van digitale duurzaamheid.

Meeste comments

Indien niet expliciet anders vermeld, valt de content van deze website onder de Creative Commons-Naamsvermelding-Gelijkdelen-licentie (CC-BY-SA)
Ontwerp en realisatie: WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals. Powered by Joomla!
Deze site is in de afgelopen jaren mede mogelijk gemaakt door Net Ground - Specialist in webhosting en domeinregistratie.
De nieuws- en kennisportal Livre was een initiatief van Stichting Livre
Livre Open Source Software & Open Standaarden