(advertentie) sourcesense
Livre
Home
Kennis
DOCUMENTEN
Archief
NIEUWSBRIEF
LIVRE MAGAZINE
PRAKTIJKVOORBEELDEN
KLASSIEKERS
COLUMNS
OPEN ONTWIKKELINGEN
TIPS EN TRUCS
Einde Livre sticky

Deze website wordt - sinds 29 mei 2009 - niet meer geactualiseerd.

 

Reageren op artikelen of berichten is niet meer mogelijk.

Open Ontwikkelingen - nr. 10, week 12 PDF Afdrukken E-mail
zondag, 23 maart 2008 - 12:00
Open ontwikkelingen De Russische gitarist Oleg Kiselev schijnt gezegd te hebben: "Ik ben van mening, en het is slechts mijn mening, dat je gek bent. Het feit dat een paar honderd anderen even gek zijn als jezelf, maakt je niks minder gek." De duizenden nieuwsberichten over vrije en open source software en open standaarden vormen een mengeling van schaarse feiten en talloze meningen.

door Jan Stedehouder


Gelukkig denkt de filosoof John Stuart Mill dat zelfs verkeerde meningen een meerwaarde hebben en vrijelijk geventileerd moeten worden: "De mensheid, zowel de toekomstige als de huidige generatie, wordt bestolen bij het onderdrukken van vrije meningsuiting. Degenen die het niet eens zijn met een mening of opvatting worden meer bestolen dan degenen wier mening wordt onderdrukt. Als de afwijkende mening namelijk correct blijkt te zijn, dan zijn ze beroofd van de mogelijkheid om hun fouten te corrigeren. Als de afwijkende mening fout blijkt te zijn, dan zijn ze beroofd van de mogelijkheid om de waarheid in een helderder licht te zien door de confrontatie met dat wat fout was." 


De volgende ronde
De ISO-besluitvorming rond het OpenXML bestandsformaat zit midden in de volgende ronde. Eerder uitgebrachte stemmen mogen voor 29 maart nog worden gewijzigd en de "Microsoft watchers" houden de softwaregigant scherp in de gaten. Microsoft krijgt zeker niet het voordeel van de twijfel. Pamela Jones van Groklaw en Roy Schestowitz van Boycott Novell houden ons regelmatig op de hoogte. Gekleurde berichtgeving? Absoluut, maar dat maakt de gestelde vragen niet minder interessant. Een overzichtje:

 

  • Het Poolse normaliseringsinstituut kwam donderdag 20 maart niet tot een consensus over het wel of niet accepteren van OpenXML als ISO-standaard. Dit was een verandering ten aanzien van het eerdere: "ja, met commentaren" standpunt. De voorzitter van de betrokken commissie, Elżbieta Andrukiewicz, besloot om de leden die niet bij het overleg waren (21 stuks) tien dagen de tijd te geven om per e-mail hun standpunt door te geven. De vragen van Pamela Jones zijn dan: (1) Hoe zit dat dan met de deadline van 29 maart, en (2) wie neemt dan eigenlijk de uiteindelijke beslissing? Schestowitz heeft een kort historisch overzicht samengesteld. 
  • In België werd 21 maart gestemd en -evenals Nederland- heeft België zich onthouden van een stem. Op de website <no>ooxml wordt de vraag gesteld of dit niet te danken/wijten was aan een groep nieuwe deelnemers, die ja dan nee partners van Microsoft zijn. Volgens Schestowitz lijkt het er op alsof een soortgelijke beïnvloeding heeft plaatsgevonden in Roemenië. .
  • Arnaud Le Hors, binnen IBM werkzaam rond open source en standaarden, wil even heel duidelijk stellen dat de Apache Software Foundation geen steun heeft uitgesproken voor OpenXML. Hij geeft toe dat ook niemand nog heeft gezegd dat de ASF -verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de webserver Apache- wel OpenXML ondersteunt. Aan de andere kant is daar wel een open brief van Microsoft die stelt dat IBM (en andere bedrijven) OpenXML toepast in haar producten, terwijl dat geen zuivere weergave is van de realiteit. 
  • India heeft vastgehouden aan haar "nee"-stem, maar dat wil niet zeggen dat Microsoft heeft geprobeerd om die stem te beïnvloeden via non-gouvernementele organisaties die financiële steun van het bedrijf ontvangen. Tenminste, zo wordt beweerd.
  • Open Malaysia houdt het proces eveneens goed in de gaten. De PIKOM, de organisatie van computer en multimediabedrijven in Maleisië, organiseerde vorige week een discussie tussen voor- en tegenstanders van OpenXML goedkeuring als ISO-standaard. Microsoft had Jan van de Veld, voormalig secretaris-generaal van ECMA meegenomen. Zijn standpunt is interessant aangezien OpenXML al is goedgekeurd als ECMA standaard. Klaarblijkelijk is hij van mening dat het beter is om nu een goede standaard te hebben die later verbeterd kan worden. 

 

Ongetwijfeld zal de komende week nog heel wat OpenXML nieuws opleveren. Daarmee laten we Microsoft voor deze Open Ontwikkelingen voor wat het is. Voor wie meer wil lezen is het artikel van Roberto Galoppini de moeite waard. Hij geeft een goed overzicht van de open source bewegingen van Microsoft en de eventuele gevolgen die deze kunnen hebben.

Livre lezers als ontwikkelaars?
Misschien zit ik er naast, maar ik denk dat de meerderheid van de Livre lezers niet dagelijks of wekelijks achter de computer zit om nieuwe software programmeren. Google wil dat veranderen met de Google Code Universiteit. Nu is het wereldwijde web toch al een schatkamer met gratis lessen en instructies over welk onderwerp maar ook, inclusief het maken van een atoombom. De Google Code Universiteit richt zich nu in ieder geval op specifieke webtechnologieën zoals Ajax en ontwikkeltalen zoals C++, Java en Python. Het is allemaal vrij pittig materiaal en het instapniveau is wel hoog te noemen.

Nu we het toch over Google hebben. Dana Blankenhorn zet vraagtekens bij de opmerking van Google dat de combinatie Microsoft-Yahoo slecht voor het internet zou zijn. Het gebruik van open source om Google als "goed" bedrijf neer te zetten tegenover het "boze" Microsoft is naar zijn mening een karikatuur van de werkelijkheid. Het gaat om twee bedrijven die tegenover elkaar staan in een competitieve markt en die beiden open source inzetten als instrument bij het verwerven van marktaandelen. Tegen deze mening valt natuurlijk ook weer veel in te brengen en dat is dan ook gedaan.

Bestandsuitwisseling en digitale rechten
Wat is legaal en wat niet? En wat moeten overheden, belangenorganisaties en internetaanbieders hieraan doen? Het uitwisselen van bestanden via peer2peer netwerken is niet geheel zonder kritiek en het aanpakken van illegale aanbieders vormt de voedingsbodem voor een digitale wapenwedloop.

Het weblog Impact stelt kritische vragen bij de trend om internetaanbieders aansprakelijk te stellen voor het gedrag van hun klanten. In Japan hebben de vier belangrijkste internetaanbieders besloten om de internetverbinding van notoire bestanduitwisselaars af te sluiten. Impact vraagt zich af of van internetaanbieders wel verwacht mag worden dat zij het dataverkeer van hun klanten in de gaten houden (en of de klanten hier dan blij mee zijn). Met de groei van de e-overheid is het natuurlijk ook maar de vraag hoe acceptabel het is om iemand helemaal af te snijden van het internet, omdat hiermee de toegang tot overheidsdiensten wordt beperkt of afgesneden.

De Italiaanse privacy waakhond Garante della Privacy heeft het Zwitserse bedrijf Logistep gesommeerd te stoppen met het monitoren van het dataverkeer van Italiaanse gebruiken van peer2peer netwerken en alle verzamelde data te vernietigen. Italië is daarmee het tweede land, na Zwitserland, dat Logistep veroordeeld wegens inbreuk op de privacy. Volgens TorrentFreak opent dit perspectieven voor gebruikers in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk die door Logistep op de huid worden gezeten.

Ubuntu
Er is een hele eenvoudige methode om meer aandacht voor een weblog of website te krijgen: schrijf over Ubuntu. Meningen over het Ubuntu Linux besturingssysteem zijn altijd goed voor hogere scores op "social bookmarking" websites als Digg. Dat valt niet bij iedereen goed, maar de Ubuntu liefhebber kan nu terecht op een eigen social bookmarking site: UbuntuPoint. Of je houdt gewoon Livre in de gaten.

Wat als gratis niet goed genoeg is?
Christopher Keene waarschuwt zakelijke aanbieders van open source oplossingen dat ze goed moeten nadenken over hun marktpositionering. Hij vindt het prachtig dat ontwikkelaars van vrije en open source software innovatief bezig zijn, maar binnen een zakelijke context is gratis niet goed genoeg. Het gaat naar zijn mening ook om gebruiksgemak en zakelijke ondersteuning.

De valkuilen van het zakelijk gebruik van Linux, vrije en open source software vormde het thema van twee artikelen. Computerworld Nieuw-Zeeland onderzocht de waarde van zakelijke open source oplossingen in relatie tot de beschikbare gratis open source oplossingen. De zakelijke versies worden geacht stabieler te zijn en de aanbieder levert ondersteunende diensten. Een van de conclusies is dat het voor ondernemingen niet uitmaakt of ze een open of gesloten oplossing implementeren. Bedrijven zijn op zoek naar een oplossing die werkt en de bedrijfsprocessen ondersteunt.

De Financial Times (FT) vindt het een wonder dat met een toenemende invloed van grote ondernemingen op de ontwikkeling van Linux, het altruïstische karakter van de ontwikkeling grotendeels intact is gebleven. Het succes van Linux in de zakelijke omgeving wordt toegeschreven aan de opkomst van meer stabiele, bedrijfsgerichte distributies (die niet permanent doorontwikkelen) met bijbehorende zakelijke ondersteuning. Het artikel citeert Lauro DiDio van de Yankee Group. Volgens de Yankee Group is de stabiliteit van Linux distributies als Red Hat, Suse en Ubuntu nu vrijwel gelijkwaardig aan de traditionele Unix systemen. De stabiliteit van het Windows 2003 besturingssysteem is sinds 2006 juist afgenomen.  De groei in het gebruik van Linux in een zakelijke omgeving is niet zonder gevaar. De FT maakt de inschatting dat het op termijn van hackers interessanter wordt om specifieke malware voor Linux systemen te ontwikkelen. Naar de mening van IT beveiliger Sophos is er nog onvoldoende besef dat ook Linux systemen kwetsbaar kunnen zijn.

 
Wat is Livre?

Livre (2005-2009) was een nieuws- en kennisportal. Doel van Livre was het ontwikkelen en delen van kennis op het gebied van digitale duurzaamheid.

Meeste comments

Indien niet expliciet anders vermeld, valt de content van deze website onder de Creative Commons-Naamsvermelding-Gelijkdelen-licentie (CC-BY-SA)
Ontwerp en realisatie: WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals. Powered by Joomla!
Deze site is in de afgelopen jaren mede mogelijk gemaakt door Net Ground - Specialist in webhosting en domeinregistratie.
De nieuws- en kennisportal Livre was een initiatief van Stichting Livre
Livre Open Source Software & Open Standaarden